УМЕТНОСТ СТАРОГ РИМА - блок - настава

УМЕТНОСТ СТАРОГ РИМА 

Рељеф са олтара Ара Пацис из времена Октавијана Августа


Рим су, према легенди, основали потомци тројанског јунака, Енеје - Ромул и Рем. Формирање римске државе започело је око 8. века пре нове ере и Рим је у почетку био краљевина, а затим република. После убиства Јулија Цезара, крајем старе и почетком нове ере, Октавијан Август успоставио је царство, у којем ће се сменити неколико династија и мноштво царева. Због све веће кризе, цар Теодосије поделио је 395. године Царство на Источно и Западно. Западно Римско царство постојало је до 476. г, а Источно или Византија до 1453. г. 


Мапа Римског царства 



Као највећа и најмоћнија држава која је до тог времена постојала, Римско царство је унело бројне промене у оне земље и области које су се нашле под њиховом влашћу. Између осталог, на свим тим територијама Римљани су спроводили свој урбанистички план (урбанизам иначе подразумева планско подизање градова). Овај урбанистички план примењиван је како у престоници, тако и у провинцијским областима. 


Остаци античког Рима

Према римском урбанистичком плану, у центру сваког града налазе се две улице, које се секу под правим углом. Улица која води од севера ка југу зове се кардо, а улица, која води од истока ка западу - декуманус. На пресеку ове две улице налази се градски трг или форум, центар јавног живота. Остале улице биле су распоређене паралелно у односу на ове две, тако да је град имао облик шаховског поља. 

Урбанистички план римског града

Остаци главне римске улице


Римљани су оставили за собом више грађевина, него било која друга цивилизација старог века. Карактеристично је да се управо у периоду Римског царства појављује и велики број цивилних објеката као што су позоришта, амфитеатри, суднице (базилике), стамбене зграде (домуси и инсуле), терме (јавна купатила), тржнице, хиподроми, аквадукти (водоводи)...

Римски аквадукт Пон ди Гар у Француској

  



 
За своје најважније грађевине, Римљани су користили скупе материјале, као што је мермер. Међутим, пошто су Римљани много градили, било је неопходно да  користе и неки јефтинији материјал, због чега су доста користили опеку и неку врсту бетона. Опека и бетон коришћени су и приликом изградње најзначајнијег римског храма - то је храм ПАНТЕОН који се налази у самом Риму и посвећен је свим римским боговима. Храм је иначе добро очуван и данас је римокатоличка црква. 

Храм Пантеон у Риму

Пантеон је подигнут почетком 2. века нове ере и на њему се јасно разликују две целине. прву целину чини трем са 16 коринтских стубова, који показује утицај грчке архитектуре. Друга целина, тј. главни део храма, има кружни, тј. ваљкасти облик и прекривен је огромном куполом..  



Ентеријер Пантеона

 Купола Пантеона има пречник и висину од преко 40 метара. Издељена је на квадратна поља и на њеном врху налази се кружни отвор (пречника 9 метара), који је некада био једини извор светлости. 

Купола Пантеона (ентеријер)

Амфитеатри представљају један од највећих грађевинских подухвата Рима. Порекло амфитеатра треба тражити у грчком позоришту, иако је намена амфитеатра била другачија - они су били намењени за сурове борбе робова, тј. гладијатора. 

Првобитни изглед Колосеума

Колосеум је био највећи римски амфитеатар и могао је да прими око 60.000 гледалаца. У његовом средишту налазила се арена - место за борбу гладијатора. Око арене су била кружно и степенасто постављена седишта, са пролазима између њих. Колосеум је имао 72 улаза и посебну ложу за цара. 

Колосеум, данашњи изглед

Колосеум је имао 4 спрата, с тим што је 4. спрат накнадно дозидан. На првом спрату налазе се дорски, на другом јонски, а на 3. спрату коринтски стубови. Стубови су повезани низовима лукова -аркадама. 

Фасада Колосеума


Важне римске грађевине биле су и суднице или базилике. То су једноставне грађевине правоугаоног облика, чији је унутрашњи простор подељен помоћу колонаде (низа) стубова. Базилике су у 4. веку нове ере претворене у хришћанске цркве.  
 
Приказ римске базилике



Међу римским царским палатама, најбоље је очувана Диоклецијанова палата у Сплиту (Хрватска). Палата је са три стране била окружена зидинама, док четврта страна излази на море. Из тог разлога имала је и четири улаза - три са копна и један са мора. Представљала је комбинацију војног логора (гарнизона) и царске резиденције. 


Диоклецијанова палата, Сплит - реконструкција


Перистил Диоклецијанове палате


И у Србији, у Гамзиграду (код Зајечара), постоје остаци царске палате назване ''Феликс Ромулијана''. Изградњу палате започео је цар Галерије почетком 4. века. 

Макета палате Феликс Ромулијана





Остаци Феликс Ромулијане


Палата је назив добила по царевој мајци, Ромули. Између осталог, обухватала је царску резиденцију и два храма. Подни мозаици из Ромулијане спадају међу најлепше у римској уметности.  



Подни мозаици из Ромулијане


***
Римска скулптура је оставила велики број значајних портрета.
Римски портрети одликују се наглашеним реализмом и обрадом детаља. 
 
Портретна биста Гаја Јулија Цезара

Под утицајем грчке уметности, у римским портретним скулптурама појавиће се извесна идеализација, што ће се посебно испољити на царским портретима. Једна од таквих скулптура је ''Август'' из Примапорте, где се римски реализам и склоност ка приказивању детаља највише испољавају у приказу царевог оклопа. 


Август из Примапорте


Август из Примапорте, детаљ (оклоп)



Најлепши примери римског сликарства сачувани су у јужноиталијанским градовима Помпеја и Херкуланум.  Ови градови су пострадали приликом ерупције вулкана Везува: вулканска лава је, међутим, прекрила ове градове и сачувала их од даљег пропадања или уништења. Поново су откривени крајем 18. века. 



Помпеја

У многим помпејанским кућама и вилама, пронађене су фреске које су карактеристичне по свом ''илузионистичком'' стилу: сликањем архитектонских елемената као што су стубови, лукови или отвори, ствара се илузија ''погледа кроз прозор'', чиме се, на неки начин, уклања зид као граница простора. 





''Илузионистички стил'' - фреске из Помпеје

Под утицајем грчког, тј. хеленистичког сликарства, у ''Вили мистерија'' насликане су крупне људске фигуре на тамноцрвеној позадини. 


 
Фреске из ''Виле мистерија'' у Помпеји

Посебну област римског сликарства представљају мозаици, а неки од најлепших примера, као што је речено, налазе се у Феликс Ромулијани, у Гамзиграду код Зајечара. 
***
После пропасти Западног римског царства 475. г, његове територије проћи ће кроз вишевековни период назадовања и стагнације, који се често назива ''мрачним средњим веком''. До краткотрајне обнове културе и уметности доћи ће у 8. веку, у време владавине Карла Великог, али ће истински културни препород ових земаља уследити тек у Х веку, са појавом новог интернационалног стила - романике.      




Занимљивости: 
- на територији Србије рођено је седамнаест римских царева. Најзначајнији међу њима је свакако цар Константин, рођен у Нишу 272. године. Био је једна од најзначајнијих личности Европе и хришћанства. 
- Сремска Митровица или римски Сирмиум, била је једна од четири престонице Римског царства.
- најстарији тржни центар на свету изграђен је у Риму, у време вара Трајана (100. г. не). Била је то зграда од четири спрата и имала је велики број продавница и канцеларија. 

Остаци римског Сирмиума (Сремска Митровица)

Биста цара Константина

Comments

Popular posts from this blog

УМЕТНОСТ ПРАИСТОРИЈЕ

РАНОХРИШЋАНСКА И ВИЗАНТИЈСКА УМЕТНОСТ

СРПСКА СРЕДЊОВЕКОВНА УМЕТНОСТ