УМЕТНОСТ СТАРОГ ЕГИПТА

 УМЕТНОСТ СТАРОГ ЕГИПТА

Око 3200. г. пре нове ере, појавила се једна од првих историјских цивилизација - цивилизација старог Египта. Трајала је неколико хиљада година, да би почетком нове ере, после битке код Акцијума, 31. године, Египат постао једна од провинција Римског царства.   



Биста краљице Нефертити, једно од најпознатијих и најлепших дела староегипатске уметности

***

Египат се налази на северу Африке, у долини реке Нил. Око 3200. г. пне фараони прве династије ујединили су Горњи и Доњи Египат у јединствену државу, чија је престоница био град Мемфис.  



Египат је био робовласничка држава, на чијем су се челу налазили фараони. Њихова власт је била неограничена и сматрани су синовима богова. По својим веровањима, Египћани су били многобошци и посебно је била изражено веровање у загробни живот, тј. у живот душе после смрти. Из тог разлога, у Египту је била веома утицајна свештеничка каста. 
                                                                                  
                                                                                   

                                         Храм фараона Рамзеса Другог у Абу Симбелу 
  
Религија Египћана - а посебно веровање у загробни живот, извршила је огроман утицај на египатску архитектуру и уметност, тако да у њој преовлађују гробнице и храмови. Као главни грађевински материјал, Египћани су користили камен (мермер и гранит), због чега је овде сачуван велики број споменика. Осим тога, камен је, као материјал, симбол трајања и вечности, што је у потпуности било у складу са египатским веровањима.    


                                                            Храм у Луксору, Египат


   У периоду египатског Старог царства (3200 - 2200. г. пне), Египћани су највише градили гробнице. 
Најстарије египатске гробнице биле су мастабе - гробнице које су имале стране у облику трапеза и равне таванице. 



                                         Мастабе - најстарије египатске гробнице

На следећој шеми види се како је мастаба заправо изгледала: она се састојала од горњег (надземног) и доњег (подземног) дела. У надземном делу налазиле су се просторије, које су коришћене за разне верске обреде, док се права гробница налазила у доњем делу, дубоко под земљом, и до ње се долазилo вертикалним ходником са степеницама. Као и остале египатске гробнице, и мастаба је имала неколико лажних одаја, чиме је требало заварати траг пљачкашима гробница.   



Пресек мастабе (са надземним и подземним делом)


Претпоставља се да је слагањем неколико мастаба једне на другу добијен облик степенасте пирамиде, као што је пирамида фараона Џосера у Сакари. 



Степенаста пирамида - пирамида фараона Џосера

Степенасту пирамиду, високу око  60 м, чини 6 мастаба које се надовезују једна на другу, при чему је свака следећа мања од претходне. 

      После Степенасте пирамиде, појавиле су се и пирамиде са равним, косим странама. Уобичајено је схватање да су пирамиде биле гробнице фараона - намењене самим владарима или члановима њихове породице. У Египту постоји око 100 пирамида, а најпознатије и највеће међу њима су три чувене пирамиде у Гизи, недалеко од Каира. 
То су Кеопсова, Кефренова и Микеринова пирамида.   



Пирамиде у Гизи - Кеопсова, Кефренова и Микеринова

Ове три пирамиде саграђене су око 2500. године пре нове ере. Још у античко доба сматране су за једно од седам светских чуда, а и данас представљају једну од најтајанственијих и најзанимљивијих конструкција на Земљи.


Пирамиде су грађене од правилно тесаних камених блокова, тешких по неколико тона. Ови блокови су постављани један на други, без икаквог везивног средства. Још увек није дато одговарајуће објашњење - како је било могуће да се блокови те тежине подигну на ту висину? Све три пирамиде су првобитно биле обложене углачаним каменом, који је касније скинут. Део те првобитне оплате сачувао се само на врху Кефренове пирамиде.  



Првобитни и садашњи изглед Кефренове пирамиде


Улаз у пирамиде налази се са северне стране. Он води у узан и низак ходник, који се на једном месту проширује и грана у више праваца. Један од тих огранака води у средиште пирамиде, где се налазиo фараонски саркофаг.


Детаљ из унутрашњости пирамиде

Кеопсова или Велика пирамида висока је 146,5 метара, док је њена основица дуга 233 метра. У средишту пирамиде пронађена је гробна комора са саркофагом од ружичастог гранита (у саркофагу, међутим, није пронађена фараонова мумија). Таваница је обезбеђена од рушења посебном конструкцијом, тј. тако што је изнад ње постављено још неколико  таваница, које треба да је обезбеде од обрушавања камена. 
 

Пресек кроз Кеопсову пирамиду

Занимљиво је да из гробне коморе полазе два ходника - према египатским веровањима, један од њих требало је да одведе душу фараона ка Сунцу, а други ка звезди Сиријус. 


  


Пресек кроз Кеопсову пирамиду



Кефренова пирамида је нешто нижа од Кеопсове - висока је 139 м, а њен унутрашњи распоред сличан је распореду у Кеопсовој пирамиди. Испред ове пирамиде налази се споменик назван Велика Сфинга. Представља биће са телом лава и главом човека. Сматра се да приказује лик самог фараона Кефрена. 



Кефренова пирамида и Велика Сфинга испред ње 


Велика Сфинга испред Кефренове пирамиде

Микеринова пирамида је најнижа - висока је 62 метра, и уз њу се налазе три мање пирамиде. Сматра се да су биле намењене фараоновим супругама.




Микеринова пирамида са три мање пирамиде



 После вишевековног периода државне кризе и слабљења, Египат је поново ојачао у 16. веку пре нове ере. Тај нови период успона назива се Ново царство и трајао је неколико векова (до 9. и 8. века пре нове ере). 

НОВО ЦАРСТВО

У овом периоду, Египат је добио нову престоницу, и то је био град Теба. Египћани више нису градили пирамиде, тако да се појављује нови тип гробница, које се називају сиринге. 
Ове гробнице су уклесане у природне стене: имају изглед ходника који пролази кроз стену и шири се у неколико праваца, при чему један од тих ходника води до главне, гробне одаје. 

  

 Приказ фараонске гробнице у Долини краљева

Највећи број ових гробница пронађен је у каменитој долини пред Тебе - названа је Долина краљева, јер је у њој откривено неколико десетина фараонских гробница. 



Долина краљева

Један од најлепших споменика у египатској архитектури је и погребни храм краљице Хатшепсут. Испред самог храма налазе се три колонаде стубова, повезане рампама. Својим хоризонталама, ове колонаде и рампе понављају структуру стена у околини, тако да споменик и крајолик чине јединствену целину. 



Погребни храм краљице Хатшепсут

Почетком ХХ века, 1921. године, енглески археолог Хауард Картер открио је једину неопљачкану фараонску гробницу - гробницу фараона Тутанкамона у Долини краљева. У гробници је пронађено непроцењиво благо, међу којим је свакако најзначајнија фараонова посмртна маска. 

Посмртна маска фараона Тутанкамона 

У периоду Новог царства, саграђени су и највећи храмови посвећени египатским боговима. У већини случајева, ови храмови су грађени по једном устаљеном плану: до храма води поплочана стаза, са чије се обе стране налазе сфинге. 
 


Прилаз египатском храму

    На улазу у храм налазе се две огромне капије - пилони, а иза њих ограђено двориште.  


Двориште египатског храма

Из дворишта се улази у хипостилну дворану - дворану са стубовима, а из ове дворане у светилиште, у којем се налази кип божанства. 




Шематски приказ египатског храма

Највећи египатски храмови налазе се у Карнаку, Луксору и Едфу. 




Амонов храм у Карнаку, највећи египатски храм


Храм у Луксору


***
Египатске гробнице и храмови били су украшавани скулптурама и фрескама, чија је тематика тесно повезана са египатском религијом. Нису, међутим, биле ретке ни фреске и рељефи који приказују свакодневни живот. 




Занимљиво је да су статуе постављане у гробнице као замена за тело - у случају да мумија буде уништена. Оне су клесане у камену и њихови облици су прилично геометризовани.У њима се наслућује облик камена из којег су исклесане, линије су равне и затворене - не постоји прожимање саме скулптуралне масе и простора који је окружује.  


 


У египатским скулптурама нема много реализма - на њима је увек приказан идеализован лик, и то готово увек на исти начин: када приказују фараоне, онда је то увек фигура широких рамена, уског струка и дугих ногу. Много више реализма присутно је у приказивању фигура обичних људи, које су најчешће рађене од дрвета и обојене.  


''Писар''

Осим скулптура, гробнице су украшаване и рељефима и фрескама. Рељефи су увек плитки и обојени, тако да се не разликују много од слика. 



Плитки рељеф из једне египатске гробнице

На сликама и рељефима, Египћани не приказују дубину простора: извесни утисак просторне дубине постиже се преклапањем облика или на тај начин што облике постављају један изнад другог. 







Представа простора на египатским рељефима и фрескама
 
На фресци ''Рибњак'' из једне тебанске гробнице не постоје перспективна скраћења - рибњак је приказан као правоугаоник, а дрвеће око њега окренуто је ка спољашњим ивицама слике - сва стабла су при том приближно исте величине. Египатски сликар приказује оно што о предметима зна, уместо да прикаже оно што опажа и види. 





''Рибњак''    
 
Људска фигура увек се приказује на исти начин: глава је дата у профилу, али је око приказано тако, као да је посматрано спреда (анфас). Рамена су насликана као да су посматрана спреда, али су зато ноге приказане у профилу. Другим речима, уметник комбинује неколико тачака гледишта и обједињује их у једну јединствену представу људске фигуре. Овакав начин приказивања предмета и фигура назива се полиперспектива и користиће га, много касније, и неки модерни уметници као, на пример, Пабло Пикасо. 








Представа људске фигуре у египатском сликарству


***

У модерном добу, много тога смо сазнали о старом Египту - дешифровани су хијероглифи, вршена су бројна ископавања, реконструисани су најважнији периоди египатске прошлости, знамо како су живели и какве су обичаје упражњавали стари Египћани... Свима су познате пирамиде, Нефертитина биста, Тутанкамонова погребна маска... Египат је непресушна инспирација - писцима, филмским ствараоцима, музичарима, модним дизајнерима (на египатским фрескама можемо видети како су изгледале њихове фризуре, одећа, шминка, скупоцени накит)... Упркос свим сазнањима, у Египту постоји још много тога мистичног и тајанственог, много тога необјашњивог и неоткривеног... Ако желите да сазнате нешто више о старом Египту, постоје бројне документарне емисије, које се баве Египтом - како са научне, историјско - археолошке, тако и са оне мистичне стране.

На следећим линковима, можете сазнати нешто више о старом Египту: 

https://www.youtube.com/watch?v=MCY9CuTG-rQ&t=3142s&ab_channel=Antiquaria

https://www.youtube.com/watch?v=DzNXG4l0m6k&ab_channel=%E1%B8%A5rnbw%5BDocu%D9%88%D8%AB%D8%A7%D8%A6%D9%82%D9%8A%5D

  https://www.youtube.com/watch?v=Dtw2vfKihXA&t=2s&ab_channel=AmazingPlacesonOurPlanet

https://www.youtube.com/watch?v=UveGlCnbKDQ&ab_channel=Timeline-WorldHistoryDocumentaries


Ово су само неки од документарних програма, које можете пронаћи на интернету... с обзиром да су на енглеском језику, добро ће послужити и за проширење знања из енглеског :)!

Постоје, наравно, и бројни филмови, чија је тема Египат - да поменемо само филмове о краљици Клеопатри, који су се, више или мање успешно, бавили последњим периодом историје старог Египта. 

Погледајте како је стари Египат инспирисао савремене модне креаторе: 



Модни креатор Ели Сааб


Модна кућа ''Шанел''   

Још мало Египта... овога пута, као музичка инспирација :)!

https://www.youtube.com/watch?v=LeiFF0gvqcc&ab_channel=michaeljacksonVEVO




Comments

Popular posts from this blog

УМЕТНОСТ ПРАИСТОРИЈЕ

Уметност Египта и Месопотамије - блок - настава